5 култних брада у Србији

Да се одмах разумемо, није сваки стил за свакога. Али, онај који пронађе за себе прави изглед браде, може је учинити неизоставним делом доброг утиска који оставља. Браде су код нас носили велики џентлмени и успешни и талентовани људи кроз много генерација. Наравно да брада није неопходна, али често даје “оно нешто” мушкарцу. Уз позив да се присетите још покојих, ово је наш одабир познатих шмекера које иду уз браду.

Драган Николић


Драган Гага Николић ће остати запамћен као један од највећих глумаца ових простора. Због њега је „Фића“ годинама био напродаванији, али и ауто који је најчешће виђан по аутомеханичарским радионицама. Пре свега био је господин, а поред бројних култних улога у филмовима и серијама, Гага је имао и једну од најдуговечнијих и најлепших брада југословенске кинематографије. Дуги низ година имао је уредну и густу браду која је била обавезан део његовог стила. Остаће упамћен по култним улогама попут Џимија Барке, Прлета, Уркета, Попаја, Чеде Животиње, и многих других.

 

Васил Хаџиманов


Васил је музичар који је дипломирао на познатом Берклију и од тада је сарађивао са многим домаћим и светски цењеним музичарима попут Дејвида Гилмора и Криса Чика. Вечити заљубљеник у џез провео је годину дана у Њујорку свирајући са највећим музичарима, али га је ипак нешто вратило у Србију. Музика коју компонује је спој етно звука са утицајем џеза, фанка и других жанрова. Поред невероватног музичког талента Васил је особа која има и допадљиву спољашњост. Брада је свакако неизоставан део његовог шарма, иако није дугачка, доказ је да свакако може да буде упечатљива.

Душан Прелевић Преле

Преле је био један од од најталентованијих певача у бившој Југославији који је једино од музике више волео кафану. Боем и бунтовник без разлога је и поред немирног духа имао много талената. Написао је сценарио за култни филм „Последњи круг у Монци“. Играо је у мјузиклу „Коса“ који је требало да буде изведен и на Бродвеју, али је Преле ухапшен два дана пред одлазак у Њујорк због кафанске туче. Због препознатљиво промуклог гласа често су га упоређивали са Џо Кокером који је уз Ерик Клептона имао велики утицај на Прелетову музику. Цео живот носио је густу браду која је била једна од окосница читаве Прелетове појаве.

Никола Пејаковић


Коља је мултиталентовани уметник са, чини се, бескрајном стваралачком енергијом. Тренутно је члан блуз бенда „Коља и Гробовласници“ са којим свира већ 5 година. Популарност је стекао ’90-их година улогама у многим култним филмовима и серијама попут „Лепа села лепо горе“, „Сложна браћа“, „Отворена врата“, и других. Коља је дефинитивно личност која оставља неизбрисив уметнички опус. Део његовог стила последњих година је густа и дугачка брада која свакако иде уз његов повучен, али врло занимљив карактер.

Раде Шербеџија


Ретко који домаћи глумац је успео да направи светску каријеру какву има Раде Шербеџија. Он је још један пример дуговечне, фрајерске браде; можда је између осталог, и брада разлог те поетичне убедљивости када рецитује стихове чувене „Не дај се Инес“. Бесмртност у светској кинематографији стекао је улогом у филму „Снеч“. Борис Oштрица је (наравно) руски бивши агент који не може да умре, ма колико покушавали да га убију, а игра раме уз раме са бројним холивудским глумцима попут Бреда Пита, Џејсона Стејтама, Бенисија дел Тора и многих других. Велики господин и даље пуни позоришта, небитно да ли рецитује поезију, пева или глуми. Препознатљиви део његовог стила су коса, брада са брковима и шешир.

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *