Глина за косу- Водич

Глина за косу је релативно нов производ у свету мушке комзметике и свега што долази уз то. Али у претходних пар година њена популарност је експлодирала. Зашто? Једноставно јер се показало да је изузетно квалитетна и сврсисходна. Даје природан изглед, нема вештачког сјаја, а држи косу онако како си је наместио поприлично дуго. 

Шта је Глина за косу? 

Ултимативна дефиниција глине за косу би била производ за косу који садржи у себи глину. Основа глине за косу је или вода или уље. Неизоставан састојак врхунске глине за косу је или Каолин или Бентонит. Уколико не садржи ни једну од ове две супстанце значи да производ вероватно није од глине или да је нека лоша замена која наликује на глину. Треба избегавати глину за косу која је желатинастог изгледа јер такве глине садрже доста пчелињег воска који се топи на већим температурама и тиме има краћи ефекат. 

 

За које стилове  фризуре је добра? 

Глина за косу је најбоља за људе са кратком до средње дугачком косом. Обично глина има средње држање и ефекат мата како би обезбедила потпуно природан изглед. 

Можеш ти да наносиш глину без обзира на дужину, уколико је производ добар, поред обликовања косе, глина ће обезбедити квалитетну минерализацију длаке. Али за добро обликовање идеална је средња дужина. 

 

Колико глине да користим? 

Количина коју ћеш наносити не би ли обликовао косу зависи од много фактора. Прво је битан квалитет глине, уколико је глина слабијег квалитета, мораћеш да ставиш већу количину. 

Мада, уколико си Френк Запа онда ти нема помоћи. Моћи ћеш да наносиш колико хоћеш ако је твоја коса прегуста и коврџава. Поента је да нема неко правило колико глине да ставиш, почни по мало, па колико ти буде требало. 


Води рачуна да не претераш, стављај по мање, знаћеш кад је то то. У принципу у зависности од косе и квалитета глине највише зависи колико ће ти требати глине. 

 

Како да користим глину за косу? 

Постоји неколико фаза које су неопходне да испоштујеш не би ли све било како треба. 

 

Прва фаза- Припрема косе 

Глина се најбоље “прима” на суву косу. Битно је након туширања или купања да исфенираш косу и обликујеш је феном онако како ћеш правити фризуру. Фен је добар јер даје коси на бујности и текстури. 

 

Друга фаза- Узми прстохват глине 

Што ти је гушћа и дужа коса то ће ти више глине требати. Прочитао си већ овде принцип, само га испрати и то је то. 

 

Загреј глину 

Укoлико није на адекватној температури глина ће да се стврдне. Загреј је мало тако што ћеш је провући кроз прсте, 5 до 10ак секунди. Истрљај је по руци како би се изједначила и како би још мало догрејала. 

 

Обликуј косу 

Сад си дошао до последњег дела. Нанеси је на косу и обликуј по жељи. Почни од корена длаке на горе и добро нанеси глину по целој коси. Ако желиш елегантан изглед, узми чешаљ и лепо је обликуј. 

 

Уколико је потребно- додај још глине 

Ако ниси задовољан са фризуром додај још глине и понови све. Ово је опционо под условом да ти је коса гушћа и да ниси добро обликовао косу. 


Глина за косу је изузетно добар, неприметан начин да се среди фризура. Неопходно је разумети шта је овај производ, чему служи и како одабрати најбољи. Води рачуна и посматрај своју косу, ипак ни један мој савет није битан колико твоје разумевање тела. 

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *