Како да ти и брада преживите врућину

Брада је, исто као и кожа,  веома осетљива на екстремне температуре. Уколико запустиш своју браду током летњег периода можеш да изазовеш озбиљне проблеме. Сушење и пуцање длаке, перутање лица, осип, па и стварање рупица и опадање длаке су само неке од негативних ефеката неадекватне неге током летњег периода. Дневна рутина која захтева 20 минута неге сваки дан није висока цена у односу на последице које можеш да платиш уколико будеш игнорисао негу.

Као што стално говорим, а ваљда си схватио важност тога, браду је неопходно квалитетно одржавати не би ли она изгледала лепо и била чиста. Није кул бити аљкав и неуредан, а поготово то није паметно радити лети када су последице много озбиљније.

Хидрирај се

Писао сам већ о важности онога што уносимо у организам за браду, али неопходно је напоменути да је редовна хидратација изузетно битна за квалитет длаке и раст браде. Лети цело тело вапи за течношћу тако да редован унос воде је неопходан. Знам да звучим као баба која те тера да једеш, али реално, воду занемарује већина људи. Проблем са водом је што опет не можеш да уносиш ни ненормалну количину јер ће превише воде покупити (верујем да ово није прави медицински израз) електролите из твог тела. Тако да је баланс воде и квалитетне нутритивне исхране богате хидратима најбоље решење. Храна попут краставаца, парадајза, тиквица, лубенице, броколија ће бити одличан додатак за бољу исхрану и хидратацију.

Пери браду редовно

Помало постајем досадан сам себи колико понављам да је редовно прање браде важно. Брада може да буде изузетно прљава што може да има негативан утицај на раст и квалитет длаке. Лети је поготово битно прати  браду зато што је велика вероватноћа да си активнији, што значи да се више и знојиш. То значи да се кожа више перута што може да доведе до иритације лица и сушења длаке. Због овога је битно да редовно переш браду, макар једном дневно. Ја ти препоручујем да узмеш добар сапун за браду и да га увек имаш у кући.

Користи уље за браду

Уље за браду је ефикасно јер хидрира и задржава храњљиве супстанце како на длаци тако и на лицу. Сунчеви зраци исушују длаку, тако да је редовно наношење уља битно за период врућина. Имај у виду да није свака мирисна нота преодређена за лето, тако да води рачуна које уље узимаш јер не желиш да оно брзо ужегне или да непријатно миришеш. Битно је одабрати квалитетно уље за браду које можеш да носиш лети. Писао сам о томе пре пар недеља, тако да можеш да бациш око.

Стилизуј је

Последње, али не и најмање битно је стилизовање браде. Поред тога што стилизација браде значи и да ћеш ти боље изгледати, она је неопходна из практичних разлога. Наиме, споменуо сам мало пре како се брада суши и перута услед високих температура. Поред тога, она може и да се „ућеба“ или учвори, поготово ако имаш дугачку браду. Ако си дошао у тај стадијум онда би дефинитивно требао да преиспиташ своје рутине и хигијену. Ућебана брада нити је кул нити је здраво имати је. Може да изазове озбиљне проблеме са кожом. Редован нанос балзама за браду је одличан начин да лепо обликујеш браду. Уколико изабереш квалитетан балзам, поред обликовања, оно ће обезбедити неопходне витамине за квалитетнију браду.

Ово су неки трикови како да и ти и брада лакше преживите врућине. Труди се да уводиш негу браде у своје дневне ритуале не само због кул браде него и звог свог целокупног здравља и квалитетнијег начина живота.

 

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *