Хигијена браде- брада може да буде прљавија од длаке пса

Одржавање браде чистом и здравом је један од већих изазова сваког брадоње. Није довољно отићи код бербера једном, два пута месечно. Тиме не чините ништа како би вам брада била уредна и чиста. Многи мушкарци запуштају браду јер ето „није мушки“ користити препарате за негу браде. Такви приступи према бради су не само неозбиљни, него чак поприлично штетни. Брадоње које не воде рачуна о својој бради поред штете коју чине свом лицу, длака неће имати адекватну „храну“, раст ће бити успорен, а могуће је чак и опадање длаке и прављење „голих рупица“ на лицу. Поред негативног ефекта на саму длаку, постоји могућност и оштећења самог лица, а не желиш да ти се појави проблем са кожом због запуштене браде.

Колико ти је уствари брада прљава

Сви смо наилазили на  информације колико је просечна брада прљава. Сматра се да је брада поред тастатуре и миша једна од најпрљавијих ствари на свету. Неуредна брада је пуна бактерија исто колико и даска за тоалет. Верујем да би већина брадоња, поготово уколико су џермофоби одмах обријали браду након детаљне анализе и сазнања шта све живи у њој. Одмах да објасним ову статистику. Није свака брада нужно прљава попут тоалета, али уколико не водиш рачуна и не користиш ништа за браду вероватно јесте ако не толико прљава, сигурно приближно. Неће ти бити довољно само јутарње умивање водом јер је вода идеална за развој бактерија.

Како да адекватно негујем браду?

Нега браде је ритуал који је свима прво досадан, али временом, када се схвати важност исте неизоставан део дана. У почетку пуштања браде не можемо да се одлучимо који препарати нам требају, после тога не можемо да се навикнемо на редовну употребу истих, а када уђемо у штос онда буквално не можемо да живимо без добрих препарата за негу браде. Одмах на почетку да  кажем, шампон за косу и гел за туширање можете да заборавите. Можда ће вам брада лепо мирисати али хемикалије из производа за туширање ће имати негативан утицај на браду и исушиће ти лице.

Сапун за браду је одлично средство за прање браде. Препоручујем ти БРК сапун за браду јер у себи садржи активни угаљ и минерале за дубинско прање лица и длаке. Најбоље га је користити неколико пута дневно, уз прво јутарње умивање, туширање и пред спавање. Иако је сапун одличан за негу и хигијену сам ће одрадити само пола посла. Било који сапун да користите на било ком делу тела, он има тенденцију да исуши кожу иако је очисти. Исти случај је и са лицем. Уколико користите само сапун могуће је да ће вам се лице благо осушити.

Уље за браду је други производ који је неопходан за квалитетну негу. Богато минералима и витаминима, квалитетно уље за браду ће вам нахранити лице и длаку, а самим тим ће раст браде да буде евидентнији, брада ће да буде мекша и пријатнија. Такође ће имати позитиван утицај на лице, благо ће га хидрирати и обезбедити квалитетну храну. Водите рачуна при одабиру уља како бисте одабрали квалитетно уље које ради посао.

Редовна посета берберу се подразумева под обавезном или уколико сте искусни са маказама или тримером, можете сами да одржавате браду. Поента је само да је не запустите и да обезбедите квалитетне састојке.

Брада је деликатан део тела и уколико се води рачуна о хигијени браде она ће бити оличење стила, али због тежине одржавања и константности коју захтева често може да буде мач са две оштрице и изазове праве проблеме код људи који не воде рачуна.

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *