Како одабрати квалитетно уље за браду

Уколико пуштате браду, а притом желите да водите рачуна о истој, уље за браду ће бити неизоставан део вашег свакодневног ритуала. Добра ствар је што је тржиште за негу браде популарно и свако може да нађе шта му највише одговара.
За почетак, најбитније је упознати своје тело, организам и длаку како би одабрали праву ствар. Сваки човек је другачији и производе за негу браде је неопходно бирати на основу својих потреба. Ипак, како је и сам састав уља различит сваки брадоња мора да има макар основно знање како препознати квалитетно уље за браду.

За шта се уље користи?

Уље за браду се првенствено користи за негу коже и длаке. Оно помаже код проблема са сврабом обезбеђујући лицу квалитетне минерале и витамине, спречава пуцање и сушење длаке. Такорећи, уље је један од непходних производа за негу уколико сте тек почели да пуштате браду или уколико носите кратку или кратко-средњу браду.

Колико често треба да стављам уље за браду?

Одговор на ово питање је опет индивидуалан. Од неколико фактора зависи колико често треба да наносите уље за браду.
Зависно од годишњег доба, уколико је сушнији период године, вашој бради ће бити потребније уље, и тада је најбоље наносити га два пута дневно. Исто важи и уколико имате суву длаку. Уколико је период године када је влажност ваздуха већа тада је понекад довољно наносити уље и једном у два или три дана. Нека оптимална средина је једно наношење уља дневно.

Како одабрати квалитетно уље за браду?

Квалитетно уље за браду у себи садржи базно уље са одабиром етеричног уља. Базно уље обезбеђује потребну храну за браду док етерично уље даје мирис, а пажљив одабир етеричних уља може позитивно да утиче на кожу и длаку. Треба опрезно бирати уље за браду имајући у виду да већи број различитих типова базних уља у једном препарату не чини уље за браду квалитетнијим. Мешањем квалитетних и неквалитететних уља, квалитет целог препарата значајно опада. Дакле, мешавина више базних уља не значи нужно и да ће уље за браду имати више хранљивих супстанци или да ће давати боље ефекте при наношењу.

Како ћете бити сигурни да сте препознали праву ствар?

Добра базна уља за браду такође краси и густина, тј. вискозност. Уља за браду која су превише ”водена” увек треба узимати са резервом да у свом саставу у великој мери садрже састојке лошег квалитета. У саставу таквих уља за браду су често препознатљива и минерална уља које по свим препорукама треба избегавати у широком кругу. Пре куповине, обавезно обрните бочицу неколико пута – уколико је уље густо и оставља уљани траг на зидовима бочице значи да је квалитетније од оних воденастих.

Уколико имате прилику, увек тестирајте уље за браду пре него што га уведете у свакодневну рутину. Мирис ће вам открити да ли је уље ужегло пре него што га нанесете. Познато је да, уколико се уља за браду не складиште и не одлажу како треба, имају врло кратак рок трајања и можете лако остати са полу напуњеном бочицом која је само за бацити.

Као што видите, уколико желите да одаберете квалитетно уље за браду морате у одређеној мери да разумете састав уља и да обратите пажњу на најситније детаље. Када будете куповали уље за браду, сетите се ових неколико малих тајни великих брадоња и неће више бити толико збуњујуће изабрати уље високог квалитета.

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *