Кратка историја берберског заната

Сви смо слушали догодовштине из бербернице наших дедова и очева, а неки су и ухватили тај последњи воз бербера старе школе па знају њихов значај у животу сваког мушкарца. Данас је популарност берберница поново у порасту, а мушкарци одвајају више времена на негу и хигијену браде и косе. Неко би рекао да је такав тренд и да је брада само тренутно у моди. Наравно увек има оних који прате трендове, али добра и негована брада је оличење стила, а стил је вечан. Хоћу рећи, уколико немаш стила, џаба ти сва брада овог света.

Како је то било некада?

Некада су мушкарци свакодневно посећивали бербернице зарад бријања, шишања, намештања фризуре али и неретко због ситнијих медицинских захвата. У старој Грчкој је први пут посао берберина добио облик какав и данас познајемо. Бербери су тада сређивали косу и браду, а бербернице су биле место окупљања мушкараца који би разговарали и трачали о различитим темама. Легенда каже да је Талес након што је пао у рупу отрчао у берберницу и испричао људима да је схватио тајну кретања звезда. Сувишно је рећи да су сви праснули у смех јер нико у берберници није ни знао шта су звезде. Код нас је бар до половине 20. века, а негде и дуже берберин уједнако био и зубар и бербер. Прво ни ја нисам могао да верујем, а онда ми је деда рекао да му је бербер бар три зуба извадио, од тога један случајно. Наиме, добри стари локални берберин се занео, и у журби извадио погрешан зуб, тако да је мој деда, ни крив ни дужан тај дан добио бесплатно бријање и шишање. Као малом су ми говорили да уколико зинем, бербер ће ми извадити први зуб на који налети. Можете мислити колико ме је био страх. Шалу на страну, то показује колико су бербери били уважавани кроз историју. А копајући још дубље у прошлост нашао сам информације да су бербери чак вршили и мање операције.

Наиме, у средњем веку ситуација са хигијеном и општим условима за живот није била баш најсјајнија. Бербери су значајно допринели у хитним медицинским случајевима, у периодима ратова који су, поготово у средњем веку били поприлично чести. Захвати попут пуштања крви, третмани пијавицама, вађења зуба и масаже чашама су практиковали подједнако често колико и медицински радници. Имајте у виду да су ови захвати рађени пре бар хиљаду година, а у неким крајевима су се практиковали и до средине 20. века. Смртна стопа услед операција је у то време била висока, што због хигијенских и техничких услова, што због неразвијености медицине и кадра. Због тога је и популарност бербера била на високом нивоу. Да ли су бербери селективно бирали ко ће да преживи операцију, а ко не на основу тога код кога се шиша и да ли је пацијент допадљив остаје непознато. Треба узети у обзир да је црква у средњем веку забрањивала операције јер су их сматрали за скрнављење тела, тако да ни тај однос цркве није допринео здравственој ситуацији. Занимљив податак је тај да је и чувена берберска црвено-бела шипка симбол пуштања крви кроз крваве завоје, а кугла на врху представља куглу са пијавицама.

Иако је данас посао бербера сведен на уређивање и негу косе и браде, њихова важност не губи на значају. Бербери су неопходни не само због естетских разлога него и здравствено-хигијенских. Можда више не ваде зубе и не пуштају крв, али бербери могу да вам помогну при одабиру квалитетних производа за браду и косу који су не само ту да вам обликују фризуре и браде него и да вашем лицу и организму обезбеде квалитетне витамине и минерале који ће имати позитиван утицај на вас.

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *