Пет фаза раста браде и како их одржавати

Сваки момчина има свој фазон и свакоме од нас брада расте другачије. Неко има рупице по лицу услед непопуњености лица длаком, неко има мекшу браду, неко чвршћу, итд, јасно ти је шта хоћу да кажем. Суштински, можемо да поделимо раст браде у неколико фаза. Те фазе смо направили како би јасније дефинисали приступ неговања, како производима, тако и одласком код бербера. 

Редовна посета берберу је изузетно битна како из естетских тако и из хигијенских разлога. Поред тога, у зависности од фазе раста браде, имаћеш и своје рутине како би ти и брада и лице били здрави и нахрањени. 

Прва фаза- „Голобради“

Прва фаза је некоме мајка, а некоме маћеха. Има људи који се ујутру обрију, а већ за ручком сучу брк. Њима ова фаза није много битна, и они фактички за један дан имају „браду од три дана“. У току ове фазе нема много мудролија. Остаје ти само да негујеш и редовно чистиш лице да би, када брада буде дужа избегао иритантна запаљења лица и стварање бубуљица. Иако сам већ писао о томе у једном од претходних блогова, поновићу опет. У овој фази, поготово уколико имаш проблем са растом браде, битно је средити своје лоше навике на другим фронтовима. Прво и основно, исхрана је изузетно битна за раст браде, поготово уколико имаш слабију генетику када је брада у питању. Исхрана и добар тренинг ће увек стимулисати тестостерон и друге хормоне (да се не правим превише паметан јер не познајем анатомију човека најбоље) који имају позитиван утицај на раст длаке.

Друга фаза- “Брада од три дана” 

Друга фаза је фаза у којој постоји напредак у расту, али то још увек није ни близу озбиљне браде. Фаза од три дана је код мене брада након недељу дана, а верујем да нисам једини који је у тој ситуацији. У овој фази постављате темеље квалитетне неге и одржавања. Брада од три дана често долази са иритацијама и сврабом тако да је ово за многе људе и фаза у којој узимају бријач и одустају од целе приче око пуштања браде. Колико само људи знате који се жале на свраб у пределу врата и лица. То се дешава из више разлога, а један од њих је тај да длаке дивљају и превише су оштре. Тај проблем се решава са неколико начина:

  • Уље за браду– хранећи длаку и лице, оно омекашава длаку и чини ову фазу не само подношљивом, него нећете осетити иритацију или свраб (наравно уколико је уље квалитетно)
  • Сапун за браду– сапун за браду је пожељно користити у свим фазама. Добар сапун ће ти очистити лице и длаку и биће идеална база за врхунску негу.

Трећа фаза- “Попуњавање” 

Ако си догурао до ове фазе, значи да имаш солидну браду, али као и већини, вероватно није брада једнако попунила цело лице. Код многих мојих другара брадоња, тако и код мене, брада ми не расте једнако. Тај проблем није вечан и уколико си мало упоран, лако ћеш га прегрмети. Ова фаза је занимљива јер можеш да се „играш“ са брадом, обликујеш је помало и дефинишеш негу која ти одговара. Попуњавање браде је процес који може и дуже да траје, па бих те саветовао да будеш дисциплинован као што би требао да будеш у првој фази.

Четврта фаза- “Попуњено лице”

Ово је већ фаза, до које ако си дошао, постајеш озбиљан брадоња. брада ти је попунила цело лице и сада већ можеш да убацујеш производе и за обликовање браде. Води рачуна да бираш балзам за браду и восак за бркове који су стварно високог квалитета, прављени не само да ти обликују длаку, него и да обезбеде неопходну храну за цео дан. Поготово у екстремним временским ситуацијама попут великих врућина или температура испод нуле. Води рачуна у овој фази да поред средстава, редовно посећујеш и бербера како би ти длака лепо расла и била негована.

Пета фаза- “Луди брадоња” 

Е у овој фази си већ озбиљан брадоња. Брада ти је дугачка, лепо обликована и сређена. Вероватно се мучиш једући сладолед или неки јогурт, улепиш се сто пута на дан, али вредно је сваког цимања. Брадоње у овој фази имају јасно дефинисан начин неговања који је кројен баш за њихове потребе. Рутина је јако битна када је нега браде у питању. Тако би и ти требао кроз претходне четири фазе да си јасно упознао своју браду, раст браде и неопходна средства за неку која је чине идеалном. У овој фази је најчешћа грешка што брадоње не знају када да престану са пуштањем браде, те она губи на густини уколико је предугачка. Бербер ће ти много помоћи да избегнеш овај проблем, а ти само настави да је мажеш и негујеш сваки дан.

Дакле, битно је да имаш у глави стратегију пуштања браде и да дефинишеш одређене фазе како би што боље неговао браду онако како јој је потребно. Увек бих те саветовао да се консултујеш са својим бербером и да посматраш своју кожу и длаку. На тај начин и уз дисциплину ће ти ове фазе пролетети и бити много безболније у односу на брадоње који нису у фазону да воде рачуна.

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *