Шта би све требало да знаш о својој бради

Брада је много више од пролазног тренда. Она представља стил и карактер човека. Зато би требало да је држиш под контролом. Није кул када је брада неуредна, расчупана и сува. Неуредна брада не само да изгледа лоше, него ће вероватно да ти изазива свраб и перутање.

Свраб

Један од највећих проблема са брадом је свраб. Поготово у почетку, када брада још увек расте и није скроз формирана. Искрено, ја тих проблема генерално немам, али знам море људи који су због свраба престали да пуштају браду. Знам људе који су пробавали све и свашта, од обичног кокосовог уља и разне друге, не баш толико квалитетне производе. После њих обично кожа и длака остану масни јер једноставно у њима има превише уља. Да не би имали сличних проблема, представићу вам моју рутину са којом сам задовољан. Наравно, није свачија брада иста, и можда неком не одговара мој начин одржавања браде, али генерално, ово је неки општи редослед коришћења производа, а нијансе сами прилагодите својој бради.

Чишћење браде и лица

Идеално би било да се брада пере 1-2 пута дневно како би се решили уља, прљавштине и мртве коже. Звучи грозно јел? Није толико страшно али ипак, ако желиш да имаш лепо сређену браду мораш да водиш рачуна о њој. Пре сваког наношења уља или балзама, најбоље би било лепо опрати браду квалитетним природним сапуном.

Храњење браде и коже

Оно је неопходно да би се избегао свраб. Сви знамо колико је свраб досадан и колико сви дођу у искушење да се обрију због истог. Наравно, то не значи да морате да је лицкате сваких пет минута, али је неопходно имати неки дневни ритуал одржавања браде. Како кажу- „Са великом брадом долази и велика одговорност“! Уље за браду је одличан начин да нахраните и кожу и браду. Са редовним коришћењем брада ће да буде мекша и квалитетнија. Балзам за браду се примарно користи за стилизовање браде, али пошто садржи квалитетна уља и минерале, оно ће такође и хранити вашу браду али не у мери у којој то ради уље, с тога балзам не треба користити као примарни извор неге браде, већ више за обликовање браде и естетику. Фактички са 2 или 3 производа решавате све проблеме када је нега браде у питању.

Сви имамо другачију браду!

Јако је битно ово запамтити. Мораш да прилагодиш начин неговања браде својим потребама. Неки људи имају мекшу браду, а неки опет имају четку на лицу. Наравно да су другачија правила за једне и за друге. Испробрајте све производе постепено, тако ће се резултати после сваког производа боље уочити. Брада се храни и негује квалитетним уљем, а обликује балзамом.

Тестостерон помаже раст браде

Под овим никако не мислим да треба да одеш и да узмеш стероиде у најближој продавници суплемената. Тестостерон помаже индиректно при расту браде. Једноставно овај хормон јача у периоду развитка сваког мушкарца и он практично говори вашем лицу да пушта браду (немој ме схватити буквално). Вежба и редован тренинг су дефинитивно један од најбољих начина за пораст тестостерона у вашем телу.

Да ли имате вишка килограма?

Ако ти брада не расте брзо, не мора да значи да имаш мањак тестостерона. Истраживања су показала да људи са вишком килограма имају недостатак 5-алфа ензима (5АР) који разлажу тестостерон у ДХТ, који директно утичу на брзину раста. Знам да овај део није најјаснији, осим ако се бавиш медицином, биологијом или хемијом, али једноставно- вишак килограма је могућ разлог спорог раста браде. Још један разлог да кренеш са тренингом.

Генетика

Како кажу- некоме је генетика мајка, а некоме маћеха. Генетика је једна од најбитнијих фактора какву ћеш браду имати. Не мора да значи ни да је мањак тестостерона, него једноставно некоме брада крене да расте тек у старости, а некоме ни тад. Наравно, како је брада у једном моменту била “у моди” и сви су је носили, и само тржиште је постало презасићено разноразним производима како за негу браде тако и различитим витаминима за раст браде.

Као што сам већ сто пута напоменуо, али не брини, напоменућу још сто пута- твоја брада је другачија од моје, од браде твог другара, или неког трећег брадоње. Мораш сам да „провалиш“ који производи ти највише одговарају и шта треба да урадиш да би ти брада била квалитетнија. Ја ћу свакако покушати да ти проширим видике како би имао крупнију слику о томе шта све и како утиче на твоју браду. Свакако ти за основну негу и дневну рутину неговања браде препоручујем уље, сапун и балзам.

Страхиња Петреш
Страхиња Петреш

Дежурни брадоња. Воли да пише. Кад није за рачунаром, гони свог гонича на лавове по београдским улицама. Боем у души. Тврди да његовом прађеду, сајџији, Илија Брк био редовна муштерија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *